Wiedeński tort z wiśniami

4.48 (158 ocen)

  • 2 godz.

Zaskakuje lekkością i smakiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    100g miękkiego masła
    60g drobnego cukru
    150g mąki

    Składniki na ciasto:
    100g masła
    200g cukru
    6 żółtek
    6 białek
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok z połowy cytryny
    150g mąki pszennej
    150g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    400g wiśni (mogą być z kompotu lub mrożone, w sezonie świeże)
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Wiedeński tort z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i połączyć z utartym masłem. Zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
  • 2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy i ponakłuwać. Piekarnik nagrzać do 200°C. Podpiec spód ciasta przez 10-15 minut.
  • tort wiedenksi 3. Utrzeć masło z połową cukru, żółtkami, skórką cytrynową i sokiem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z masą z żółtek. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Ciasto ucierane wyłożyć na podpieczony kruchy spód i ułożyć na nim odsączone wiśnie. Piec w temperaturze 190°C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować