Wegańska sałatka „Żagiel”

0 (0 ocen)

Efektowna wegańska sałatka do podania na wyjątkowe okazje dla znajomych i rodzinki. Jest nie tylko zdrowa ale smaczna i pożywna.

Składniki:

  • 1 burak
    1 mała cebula
    1/2 awokado
    1 cytryna
    duży pęczak szpinaku
    30g sera typu parmezan
    1/2 szklanki jogurtu
    100g tofu
    gałka muszkatołowa
    szczypta mielonej kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wegańska sałatka „żagiel” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak szpinaku umyć pod bieżącą wodą i rozdzielić na dwie części. Jedną wykorzystać do sosu, drugą pokroić i polać sosem.
  • 2. Sos: w blenderze wymieszać jogurt, sok z cytryny (można dodać trochę skórki tartej z cytryny), pół pęczka szpinaku oraz szczyptę muszkatołowej.
  • 3. Awokado obrać ze skóry, wyjąć pestkę. Miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać trochę sosem i wymieszać.
  • 4. Burak ugotować lub upiec w piekarniku. Obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulkę pokroić w drobną kostkę wymieszać z burakiem, dodać szczyptę kolendry mielonej i trochę sosu szpinakowego.
  • 5. Parmezan zetrzeć na tartce o drobnych oczkach i wysypać na gorącą blachę i wstawić na chwilę do piekarnika, upiec na brązowy kolor.
  • 6. Tofu rozdrobnić widelcem i wymieszać z sosem szpinakowym.
  • 7. Sałatkę wyłożyć warstwami w kolejności: szpinak, awokado, burak, tofu. Postawić „żagiel serowy” i udekorować widelcem.

Porady

Dla osób niebędących na diecie wegańskiej - zamiast tofu można użyć sera koziego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Sałata Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować