Wegańska sałatka „żagiel” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak szpinaku umyć pod bieżącą wodą i rozdzielić na dwie części. Jedną wykorzystać do sosu, drugą pokroić i polać sosem.
2.Sos: w blenderze wymieszać jogurt, sok z cytryny (można dodać trochę skórki tartej z cytryny), pół pęczka szpinaku oraz szczyptę muszkatołowej.
3.Awokado obrać ze skóry, wyjąć pestkę. Miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać trochę sosem i wymieszać.
4.Burak ugotować lub upiec w piekarniku. Obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulkę pokroić w drobną kostkę wymieszać z burakiem, dodać szczyptę kolendry mielonej i trochę sosu szpinakowego.
5.Parmezan zetrzeć na tartce o drobnych oczkach i wysypać na gorącą blachę i wstawić na chwilę do piekarnika, upiec na brązowy kolor.
6.Tofu rozdrobnić widelcem i wymieszać z sosem szpinakowym.
7.Sałatkę wyłożyć warstwami w kolejności: szpinak, awokado, burak, tofu. Postawić „żagiel serowy” i udekorować widelcem.
Porady
Dla osób niebędących na diecie wegańskiej - zamiast tofu można użyć sera koziego
Komentarze