Wątróbka z kurczaka z warzywami,kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków, opłukać pod zimną wodą, dodać do miski i wlać zimne mleko, moczyć kilka godzin, wątróbkę wylać na durszlak aby mleko odciekło, do woreczka wsypać mąkę, wątróbkę, wymieszać i smażyć na gorącym oleju (rondel, patelnię nakryć pokrywką nie szczelnie, wątróbka nie pryska po kuchni) na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, po usmażeniu przełożyć na talerz.
2.Na tłuszczu po wątróbce podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku na złocisto z cukrem.
3.Do cebuli wsypać opakowanie mrożonych warzyw na patelnię, smażyć co jakiś czas mieszając, wsypać kucharka, pieprz ziołowy, gdy warzywa są miękkie zdjąć z ognia.
Kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości, wątróbkę podać posolić, popieprzyć i z warzywami, kalafiorem, my lubimy z bułką paryską.
Komentarze