Wątróbka z warzywami

  • wyświetlono: 205 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Jedni ją uwielbiają drudzy unikają, ja należę do tej pierwszej grupy i ją uwielbiam, choć przyznaję, że nie zawsze tak było ;) Podczas przyrządzania wątróbki warto pamiętać, by posolić ją pod sam koniec gotowania. W przeciwnym razie stanie się gorzka i bardzo twarda. Ta smażona z warzywami i białym winem jest bardzo smaczna, spróbujcie będziecie zachwyceni. Dla mnie w smaku idealna taka jak powinna być.

IMG_20180423_133914
  • 4 porcje
  • 25min
  • Łatwy

Składniki

½ kg drobiowej wątróbki
3 cebule
1 ząbek czosnku
1 duże winne jabłko
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
150 ml wina wytrawnego białego
3 czubate łyżki mąki pszennej
5 łyżek oleju
1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżka majeranku
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Wątróbka z warzywami

  • 1. Wątróbkę opłukać w zimnej wodzie, osaczyć na sicie pousuwać wszystkie zbędne błonki i żyłki, ułożyć na talerzu.

    Mąkę pszenną wymieszać z pieprzem ziołowym, obtoczyć równomiernie w tej mieszance wątróbkę.
    Na patelni dobrze rozgrzać 3 łyżki oleju, obsmażyć na złocisto wątróbkę z każdej strony, robić to w miarę szybko,wątróbka nie lubi długiego smażenia, im dłużej się ją trzyma na patelni tym jest bardziej twarda, usmażone wątróbki przełożyć na talerz.
  • 2. Na tą samą patelnię wlać pozostały olej, dodać obraną cebulę pokrojoną w piórka i posiekany ząbek czosnku, zeszklić pod przykryciem, dodać pokrojoną na paski paprykę oraz umyte i pokojone na małe ćwiartki jabłko ze skórką, chwilę smażyć razem aż warzywa zmiękną ale pozostaną jędrne, dodać wątróbkę, podlać winem, dusić 3-4 minuty, doprawić majerankiem, solą himalajską oraz świeżo mielonym pieprzem.

    Oprószyć posiekaną natką pietruszki.

    Podawać prosto z patelni gorące danie.

    Życzę smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wątróbkalatozimapaprykacebulapodrobykolacjaobiadwiosnatania kuchniakuchnia polskajesieńsmaczne danieprzepis_miesiąca1000z kuchni babciwątróbka z warzywamiwątróbka z winem
 

Komentarze

Podobne przepisy

kotlcikiz watróbki

Dodane przez: Helenka

kotleciki z wątróbki z warzywami

kotleciki smakują jak mielone :0...

Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami

Dodane przez: KatarzynaJ

Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami

Są tanie, szybkie i łatwe do przygotowania....

Moja ulubiona wątrobka.

Dodane przez: gengen13

Soczysta wątróbka drobiowa z cebulką

Smaczna, łatwa w wykonaniu i dość...

Langosze z wątróbką i warzywami.

Dodane przez: ElaDz

Langosze z wątróbką i warzywami.

To nic innego jak…niewielkie placki...

Wątróbka drobiowa z pieczarkami

Dodane przez: MonaLiza

Wątróbka drobiowa z pieczarkami

Wątróbka duszona z pieczarkami...

Wątróbka z warzywami

Dodane przez: adamonika

Wątróbka pod warzywami

Smaczny obiad lub ciepła kolacja....