W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi, lubiącymi ostrzejsze smaki.
Składniki:
pół główki lodowej sałaty
200 g mielonego mięsa wołowego + 1 łyżka przyprawy do wołowiny
po pół puszki groszku, kukurydzy i czerwonej fasoli
pół czerwonej papryki (może być konserwowa)
4 łyżki ketchupu pikantnego
1 czerwona cebula
duża garść pomidorków koktajlowych
pół świeżego długiego ogórka
3 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego+ 2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
Warstwowa sałatka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę porwać na drobne kawałki, połową wyłożyć dno wysokiej miski, resztę zostawić do posypania wierzchu sałatki.
2.Majonez wymieszać z jogurtem i wyciśniętymi ząbkami czosnku, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, połową sosu polać sałatę, na sosie ułożyć pokrojoną w piórka lub kostkę czerwoną cebulę.
3.Mięso wołowe usmażyć z przyprawą do wołowiny, ostudzić, wyłożyć na cebulę.
4.Groszek, kukurydzę, fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę wymieszać z pikantnym ketchupem, wyłożyć na mięso.
5.Następną warstwą są pokrojone w plasterki lub połówki pomidorki koktajlowe.
6.Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć łyżką drobne pesteczki, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru wody. Resztę pokroić w kostkę, wyłożyć na pomidorki.
Ogórka przykryć pozostałym sosem majonezowym i posypać resztą sałaty.
7.Wierzch można udekorować kukurydzą, fasolą lub czerwoną papryką.
Komentarze