Warstwowa sałatka meksykańska

4.5 (172 ocen)

W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi, lubiącymi ostrzejsze smaki.

Składniki:


  • pół główki lodowej sałaty
    200 g mielonego mięsa wołowego + 1 łyżka przyprawy do wołowiny
    po pół puszki groszku, kukurydzy i czerwonej fasoli
    pół czerwonej papryki (może być konserwowa)
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    1 czerwona cebula
    duża garść pomidorków koktajlowych
    pół świeżego długiego ogórka
    3 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego+ 2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, cukier

Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Warstwowa sałatka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę porwać na drobne kawałki, połową wyłożyć dno wysokiej miski, resztę zostawić do posypania wierzchu sałatki.
  • 2. Majonez wymieszać z jogurtem i wyciśniętymi ząbkami czosnku, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, połową sosu polać sałatę, na sosie ułożyć pokrojoną w piórka lub kostkę czerwoną cebulę.
  • 3. Mięso wołowe usmażyć z przyprawą do wołowiny, ostudzić, wyłożyć na cebulę.
  • 4. Groszek, kukurydzę, fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę wymieszać z pikantnym ketchupem, wyłożyć na mięso.
  • 5. Następną warstwą są pokrojone w plasterki lub połówki pomidorki koktajlowe.
  • 6. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć łyżką drobne pesteczki, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru wody. Resztę pokroić w kostkę, wyłożyć na pomidorki.
    Ogórka przykryć pozostałym sosem majonezowym i posypać resztą sałaty.
  • 7. Wierzch można udekorować kukurydzą, fasolą lub czerwoną papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Ketchup Kukurydza Sałata Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować