Sałatka warstwowa MEKSYKAŃSKA

5 (190 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
    1/2 kg pieczarek
    2 cebule
    1/2 główki sałaty lodowej
    1 czerwona papryka świeża
    ok. 20 dag sera żółtego
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    10 łyżek majonezu
    7 łyżek ketchupu
    5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    paczka chipsów nachos
    opakowanie przyprawy meksykańskiej (użyłam z Kamis)
    olej i masło do smażenia
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą meksykańską. Smażyć na oleju. Podczas smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy na złoto. Na koniec dodać koncentrat. Wymieszać, podsmażyć jeszcze chwilę i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki pokroić w plasterki. Przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na maśle. Gdy pieczarki będą miękkie odstawić do ostygnięcia. Majonez wymieszać z keczupem.
  • 2. W szklanym naczyniu układamy warstwami, zaczynając od dołu:
    - porwaną sałatę lodową
    - pokrojoną w kostkę paprykę
    - ostudzone mięso
    - pieczarki
    - 1/2 sosu majonezowo keczupowego
    - kukurydza
    - fasola
    - reszta sosu majonezowo keczupowego
    - ser żółty starty na tarce o dużych oczkach
    - rozdrobnione nachosy część zostawić w całości i ułożyć dookoła miski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola czerwona Sałata Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zaskoczyć gości? Sałatka gyros warstwowa to sprawdzony przepis!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować