Waniliowy torcik z truskawkami i mascarpone na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 21cm i skropić je likierem amaretto.
2.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.
3.300g truskawek zmiksować na gładką masę i wymieszać z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać. Ostygniętą żelatynę rozmieszać z 3 łyżeczkami truskawkowego serka i wlać ją do masy.
4.200g truskawek pokroić na kawałeczki i dodać do tężejącej masy. Przełożyć ją na biszkopty i wstawić do lodówki na parę godzin.
5.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i fixem. Odłożyć parę truskawek do ozdoby, a resztę pokroić i ułożyć na stężałej masie. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietanę i ozdobić torcik truskawkami.
Komentarze