Waniliowy torcik z truskawkami i mascarpone na biszkoptach

4.49 (203 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczny, lekki, truskawkowy torcik. Idealny na letnie dni.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biszkopty: 50 gramów
    - likier Amaretto: 4 łyżki
    - ser mascarpone: 500 gramów
    - truskawki: 500 gramów
    - cukier puder: 4 łyżeczki
    - cukier waniliowy (całe opakowanie): 1 opakowanie
    - Żelatyna: 5 łyżeczek

    - truskawki: 300 gramów
    - śmietanki 30%: 250 gramów
    - cukier waniliowy: 3 łyżeczki
    - fix do bitej śmietany: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowy torcik z truskawkami i mascarpone na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 21cm i skropić je likierem amaretto.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.
  • 3. 300g truskawek zmiksować na gładką masę i wymieszać z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać. Ostygniętą żelatynę rozmieszać z 3 łyżeczkami truskawkowego serka i wlać ją do masy.
  • 4. 200g truskawek pokroić na kawałeczki i dodać do tężejącej masy. Przełożyć ją na biszkopty i wstawić do lodówki na parę godzin.
  • 5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i fixem. Odłożyć parę truskawek do ozdoby, a resztę pokroić i ułożyć na stężałej masie. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietanę i ozdobić torcik truskawkami.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować