5 żółtek
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie jogurtu waniliowego 140 g
100 g rozpuszczonego wrzącego masła (wlewamy na sam koniec)
około 2-3 szklanki czerwonej porzeczki po obraniu
Waniliowe ciasto ucierane na żółtkach z czerwonymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki obrać ze szczypułek, oczyścić pod bieżącą wodą.
Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Żółtka zmiksować z cukrami aż będą puszyste.
Do zmiksowanych żółtek dodać jogurt waniliowy , sok z cytryny i połowę mąki, krótko zmiksować
Wsypać resztę mąki i znowu krótko zmiksować a na koniec wlać rozpuszczone wrzące masło, wymieszać.
Połowę ciasta przełożyć do tortownicy i rozprowadzić połowę porzeczek, następnie wylać resztę ciasta i na wierzchu rozprowadzić pozostałe porzeczki.
Piec w 170 stopniach przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudzić , smacznego.
Komentarze