Waniliowe ciasto ucierane na żółtkach z czerwonymi porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

słodkie waniliowe ciasto , kwaskowe porzeczki i lekki cytrynowy posmak......całość nieziemsko smaczna:) -polecam

  • 55 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 żółtek
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 i 1/2 szklanki maki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie jogurtu waniliowego 140 g
    100 g rozpuszczonego wrzącego masła (wlewamy na sam koniec)
    około 2-3 szklanki czerwonej porzeczki po obraniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Waniliowe ciasto ucierane na żółtkach z czerwonymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki obrać ze szczypułek, oczyścić pod bieżącą wodą.
    Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    Żółtka zmiksować z cukrami aż będą puszyste.
    Do zmiksowanych żółtek dodać jogurt waniliowy , sok z cytryny i połowę mąki, krótko zmiksować
    Wsypać resztę mąki i znowu krótko zmiksować a na koniec wlać rozpuszczone wrzące masło, wymieszać.
    Połowę ciasta przełożyć do tortownicy i rozprowadzić połowę porzeczek, następnie wylać resztę ciasta i na wierzchu rozprowadzić pozostałe porzeczki.
    Piec w 170 stopniach przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
    Po upieczeniu ciasto ostudzić , smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować