Waniliowa jaglana tarta z truskawkami i miętą

0 (0 ocen)

Tarta ostatnio "chodziła" za mną. Padło na - chyba to nie dziwne, biorąc pod uwagę sezon - truskawkową. Do tego waniliowy krem i orzeźwiający smak mięty. Pycha.

Składniki:

  • spód:
    200g mąki jaglanej
    100g chłodnego masła
    2 żółtka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    70g ksylitolu
    szczypta soli

    krem:
    200ml mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    50g ksylitolu
    10g cukru waniliowego lub ziarna z jednej laski wanilii
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    dodatkowo:
    300g truskawek
    liście świeżej mięty
    cukier puder z ksylitolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Waniliowa jaglana tarta z truskawkami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wykładamy nim formę do tarty (natłuszczoną i lekko wysypaną mąką). Podpiekamy ok. 15 minut w nagrzanym do 180st.C piekarniku.
  • 2. Składniki na krem miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Dalej pieczemy ok. 30-40 minut.
  • 3. Tartę studzimy. Dekorujemy listkami mięty oraz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Owoce Truskawki Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować