Jaglana "tarta" z truskawkami i cytrynową pianką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Obiad nie zawsze musi wyglądać tak samo. Oto pyszna, słodka a przede wszystkim zdrowa propozycja. Kasza jaglana ugotowana na mleku świetnie komponuje się z truskawkami.

  • 40 min

Składniki:



  • Spód
    200 g kaszy jaglanej
    1-1,5 szkl mleka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki siemienia lnianego

    Pianka
    3 białka
    szczypta soli
    1 łyżka kisielu cytrynowego
    2 łyżki cukru

    ok. 400 g truskawek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Jaglana "tarta" z truskawkami i cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem około 2-3 cm ponad jej powierzchnię. Dodajemy oba cukry oraz siemię lniane i gotujemy. Kasza powinna wchłonąć całe mleko. Kiedy będzie już miękka wykładamy ją na dno tortownicy (średnica 21 cm).
  • 2. Truskawki kroimy na pół i układamy na wierzchu. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dosypujemy cukier oraz kisiel. Wykładamy na truskawki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować