Obiad nie zawsze musi wyglądać tak samo. Oto pyszna, słodka a przede wszystkim zdrowa propozycja. Kasza jaglana ugotowana na mleku świetnie komponuje się z truskawkami.
Jaglana "tarta" z truskawkami i cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem około 2-3 cm ponad jej powierzchnię. Dodajemy oba cukry oraz siemię lniane i gotujemy. Kasza powinna wchłonąć całe mleko. Kiedy będzie już miękka wykładamy ją na dno tortownicy (średnica 21 cm).
2.Truskawki kroimy na pół i układamy na wierzchu. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dosypujemy cukier oraz kisiel. Wykładamy na truskawki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.
Komentarze