Wakacyjny krab

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób

Uwielbiam racuchy, robię je wg kilku przepisów, ten należy do grona ulubionych.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1,5 szkl maki
    2 jajka
    4 duże jabłka
    0,5-1 szkl mleka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    tłuszcz do smażenia
    sól
    plaster ananasa
    garść malin
    jabłko
    paluszki delikatesowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Jajko

Wakacyjny krab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. 1.Mąkę przesiać, dodać żółtka, mleko i sól. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka umyć, obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt grube plastry. Plastry jabłek maczać w cieście, i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasno złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, układać na półmisek.

    2.Ozdabiamy jak na zdjęciu.

Porady

Ciasto będzie pulchniejsze jak się doda niepełną łyżeczkę proszku do pieczenia i przed smażeniem odstawi na 15-20 min. Można też jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodać do masy, wymieszać, kłaść masę łyżką formując małe okrągłe placuszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Jabłka Jajka Maliny Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować