Wafelki z masą mleczną i czekoladowo-orzechową

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Wafelki przekładane na podobieństwo popularnych wafelków Knopers w domowej wersji. Szybie i łatwe w przygotowaniu, bardzo wciągające :)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na masę mleczną:

    1/3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    150 g miękkiego masła
    1,5 szklanka mleka w proszku

    Składniki na masę czekoladowo orzechową:

    100 g masła
    160 g nutelli
    1 łyżka kakao
    2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
    100 g orzechów laskowych

    Ponadto:

    3 suche wafle
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafelki z masą mleczną i czekoladowo-orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na niewielkim ogniu. Uprażone orzechy siekamy, lub ubijamy w moździerzu. Do miski wkładamy nutellę, kakao i masło i wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pokrojone orzechy o dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na wafla i przykrywamy kolejnym.
  • 2. Mleko z cukrem zagotowujemy, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
    Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy.
    Nakładamy na poprzedni wafel i dociskamy kolejnym 3 waflem.
    Całość dociskamy deseczką i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.
    Kroimy na kwadraty. Z podanych proporcji wyszło mi 15 wafli takich jak na zdjęciu, ale są dość syte i słodkie więc można podizelić je jeszcze na pół :)

Porady

Zamiast nutelli można użyć innego kremu czekoladowo orzechowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować