Wafelki z masą mleczną i czekoladowo-orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na niewielkim ogniu. Uprażone orzechy siekamy, lub ubijamy w moździerzu. Do miski wkładamy nutellę, kakao i masło i wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pokrojone orzechy o dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na wafla i przykrywamy kolejnym.
2.Mleko z cukrem zagotowujemy, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy.
Nakładamy na poprzedni wafel i dociskamy kolejnym 3 waflem.
Całość dociskamy deseczką i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.
Kroimy na kwadraty. Z podanych proporcji wyszło mi 15 wafli takich jak na zdjęciu, ale są dość syte i słodkie więc można podizelić je jeszcze na pół :)
Porady
Zamiast nutelli można użyć innego kremu czekoladowo orzechowego
Komentarze