Wafelki chałwowe

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Z miłości do chałwy...

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 listki andrutów
    ½ kostki masła
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    100g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
    100g chałwy sezamowej o smaku waniliowo-kakaowym
    1-2 łyżki mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Wafelki chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić masło, mleko, pokruszona chałwę i cukier w rondelku cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Po ostudzeniu dodać mleko w proszku, energicznie wymieszać i odstawić do lekkiego zgęstnienia. Posmarować masą andruty. Całość owinąć folią spożywcza i wstawić pod równomiernym ciężarem do lodówki na około 1-2 h. Po wyjęciu pociąć w dowolne kształty, np.: kwadraty.

Porady

Można także przed pokrojeniem wierzch oblać rozpuszczona w kąpieli wodnej najlepiej gorzką lub mleczną czekoladą (ok.200g) i odstawić do zastygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować