1.Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczypta soli na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Do piany dodać żółtka, proszek do pieczenia, zmiksować. W następnym etapie przesiać mąkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać drewniana łyżka do całkowitego połączenia składników. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blaszkę i wstawi do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika na ok. 40 min. Po wyjęciu pozostawi do ostygnięcia, po czym rozciąć wzdłuż na połowę otrzymując w ten sposób dwa blaty biszkoptowe.
Masa: Ananasy odcedzić, sok zlać do rondelka (powinno być go około jednej szklanki), doprowadzić do wrzenia. W tym czasie w szklance wody rozpuścić budynie. Do gotującego się syropu wlać miksturę budyniowa i chwile pogotować ciągle mieszając. Zdjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie utrzeć masło z dowolną ilością cukru, w zależności od preferowanej słodkości, a następnie dodając kolejno po łyżce zimnego budyniu ananasowego i sok z cytryny doprowadzić do jednolitej konsystencji. Odłożyć 1/3 masy, a do pozostałej części wsypać pokrojone wcześniej w kostkę plastry ananasów. Przekrojony blat posmarować masą z owocami, następnie przykryć drugim blatem i posmarować pozostała czysta masą. Na końcu posypać podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Porady
Dla uzyskania ciekawszego smaku można także posypać wierzch starta gorzką czekoladą lub naponczowac biszkopt alkoholem, np. Malibu itp.
Komentarze