Ciasteczka chałwowe

4.44 (209 ocen)

  • 20 min

Pyszne, delikatnie sezamowe, cudownie kruche!

  • 20 min

Składniki:

  • 100g miękkiego masła
    180g chałwy sezamowej (ja użyłam kakaowej)
    ⅓ szklanki cukru pudru
    1 ½ szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka wody
    białko jajka i sezam do posypania ciasteczek ( w moim przypadku bez posypki)
Wystaw ocenę:

4.44 (209 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chałwę pokruszyć do miski, dodać cukier puder i masło, zmiksować na puszystą masę. Dodać jajko i wodę, zmiksować.
    Do masy przesiać mąkę z sodą, zmiksować na dość gęste ciasto.
    Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko lekko spłaszczać. Smarować białkiem i posypać sezamem.
    Piec w 160 stopniach około 12-15 minut do zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować