W-Z-tka

4.49 (200 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczne bo domowe!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1,5 szkl cukru
    1,5 szkl mąki krupczatki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl wody
    4 łyżki kakao
    250g margaryny
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany 30%
    250g sera mascarpone
    5 – 6 łyżek cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    Kilka łyżek powideł śliwkowych
    Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

W-z-tka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, margarynę, kakao i 0,5 szkl cukru zagotować. Mikserem utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce przestudzoną masę kakaową. Następnie partiami wsypywać przesiane obie mąki z sodą. Na koniec delikatnie łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 40 – 50 minut, do suchego patyczka.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera, dołożyć ser, krótko zmiksować. Na koniec wlać ciepłą żelatynę dokładnie wymieszać. Masą przełożyć placek. Wierzch ciasta posmarować cienko powidłami i polać polewą. Przechowywać w lodówce.
  • 3. Blaszka o wymiarach 25x35cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować