1.Wodę, margarynę, kakao i 0,5 szkl cukru zagotować. Mikserem utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce przestudzoną masę kakaową. Następnie partiami wsypywać przesiane obie mąki z sodą. Na koniec delikatnie łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 40 – 50 minut, do suchego patyczka.
2.Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera, dołożyć ser, krótko zmiksować. Na koniec wlać ciepłą żelatynę dokładnie wymieszać. Masą przełożyć placek. Wierzch ciasta posmarować cienko powidłami i polać polewą. Przechowywać w lodówce.
Komentarze