Ciasto WZ-tka

4.99 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Klasyczne, mocno czekoladowe ciasto z śmietankowym kremem.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    25dag cukru,
    6 jaj ,
    7 dag mąki ziemniaczanej(ok 4 łyżki)
    6 dag kakao ,
    Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Bita śmietana:
    500g śmietany 36 % ,
    1 cukier waniliowy ,
    2 łyżki cukru pudru,
    śmietan fix - 2 opakowania

    Polewa:
    100g gorzkiej czekolady
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.99 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wz-tka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy jeszcze chwile. Po ubiciu jajek na gładką masę dodajemy mąkę, kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia - wszystko dokładnie mieszamy. Blachę (ok 20x25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto 1/2 godz.
  • 2. Ubijamy śmietanę kremówkę a w trakcie wsypujemy do niej wymieszane razem: cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix.
  • 3. Upieczony i wystudzony biszkopt kakaowy przekrawamy na pół i na spód nakładamy bitą śmietanę. Następnie przykrywamy drugim ciastem. Czekoladę roztapiamy w garnuszku z mlekiem, po ostudzeniu wylewamy polewę czekoladową na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować