To ciasto na pewno każdy z Was zna, ale na moim blogu jeszcze go nie było, a na moim stole gościło tak dawno, że nie pamiętam dokładnie kiedy :D Dlatego pora najwyższa by o nim wspomnieć.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    5 jaj
    10 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 kopiasta łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1/2 litra śmietany 36%
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 opakowania zagęstnika do śmietany ( śmietan-fix)
    2 łyżki cukru pudru + 2 łyżki kakao wymieszane ze sobą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

W-z - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej cały czas ucierając. Ciasto przekładam do blaszki o wym 26x38 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 45 minut. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty.
    Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i cukier waniliowy oraz zagęstniki do śmietany.
    Większą część masy wykładam na spód ciasta, przykrywam drugim blatem. Wierzch ciasta smaruję cienką warstwą śmietany, posypuję kakao wymieszanym z cukrem pudrem. dekoruję kleksikami z pozostałej bitej śmietany i schładzam w lodówce co najmniej przez 10-12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować