Vol-au-went francuska przekąska - krok po kroku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Francuska przekąska vol-au-vent podana na zimno z dwoma rodzajami nadzienia: pastą z tuńczyka oraz twarożkiem z jabłuszkami kaparowymi i łososiem. Trochę zabawy z tym jest, ale efekt murowany. Przekąski pięknie prezentują się na stole i na pewno zrobią wrażenie na gościach... u mnie zrobiły :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 opakowania ciastka francuskiego (na 16 sztuk przy założeniu, że resztki ciasta zagniatacie, wałkujecie i wykrawacie ponownie;
    1 jajko

    Farsz 1:
    1 puszka tuńczyka
    1 serek twarożkowy ze szczypiorkiem
    1 mała cebula szalotka (drobno pokrojona)
    1-2 łyżeczki jogurtu greckiego
    sól i pieprz do smaku
    kilka gałązek koperku do ozdoby

    Farsz 2:
    1 serek twarożkowy z chrzanem
    kilka sztuk jabłuszek kaparowych (drobno pokrojonych)
    1-2 łyżeczki jogurtu greckiego
    sól i pieprz do smaku
    50 g łososia wędzonego
    kilka gałązek koperku do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Vol-au-went francuska przekąska - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz 1:

    Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Przygotować farsz 2:

    Wszystkie składniki (oprócz łososia i koperku) wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
    Łosoś i koperek będzie do ozdoby.
  • Vol-au-went francuska przekąska - krok po kroku 3. Przygotowanie ciasta:

    Ciasto rozwinąć i wykroić pełne koła. Następnie dla każdego pełnego koła wykroić po 2 krążki z otworem w środku. Małe kółka będą "pokrywkami", potrzebujecie ich tyle, ile macie pełnych kół (żeby nie marnować ciasta resztki zagniotłam, ponownie rozwałkowałam i wykrawałam).
  • Vol-au-went francuska przekąska - krok po kroku 4. Następnie oddzielić żółtko od białka. Do białka i żółtka osobno wlać odrobinę wody i wymieszać.

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć pełne koła. Posmarować je białkiem. Na to nałożyć pierwsze puste koło i ponownie posmarować białkiem.
  • Vol-au-went francuska przekąska - krok po kroku 5. Czynność powtórzyć z drugim pustym kołem. Na koniec całość (łącznie z małymi kółkami) posmarować żółtkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni góra-dół na 10-15 minut do zrumienienia (to zależy od piekarnika).
  • Vol-au-went francuska przekąska - krok po kroku 6. Gotowe vol-au-vent wyjąc z piekarnika i wystudzić.
  • Vol-au-went francuska przekąska - krok po kroku 7. Gotowe vol-au-vent można nadziewać farszami. Każdy przykryć pokrywką z małego kółka.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować