Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej to pyszna propozycja na zdrowe placuszki, które można przygotować z nadzieniem lub sosem na słodko oraz w wersji wytrawnej. Przyznam, że w obu tych postaciach świetnie smakują nawet bez jakichkolwiek dodatków. Placki naleśnikowe są miękkie i elastyczne, nie łamią się podczas zwijania.
4.48 (165 ocen)
Porady
(*) Można użyć mleka roślinnego, ale wtedy najlepiej dodać 1 szklankę i pominąć wodę. (**) Nie używam tłuszczu do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Po za tym masło w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Zamiast masła dobrze sprawdzi się olej. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.
Amarantus to produkt, który sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Warto dodać je do swojego jadłospisu.
Komentarze