Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej

4.48 (165 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej to pyszna propozycja na zdrowe placuszki, które można przygotować z nadzieniem lub sosem na słodko oraz w wersji wytrawnej. Przyznam, że w obu tych postaciach świetnie smakują nawet bez jakichkolwiek dodatków. Placki naleśnikowe są miękkie i elastyczne, nie łamią się podczas zwijania.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (10 sztuk o średnicy 18 cm)
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) (*)
    1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
    1/2 szklanki mąki z nasion amarantusa (około 100g)
    1 łyżka stopionego masła
    W wersji na słodko:
    1 łyżeczka cukru waniliowego/ksylitolu/miodu itp. (płaska)
    W wersji na słono:
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Placki Naleśniki

Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztrzepane jajka należy połączyć z wodą, mlekiem oraz solą lub dowolnym słodzidłem.
    Następnie wsypać mąkę i całość ponownie dokładnie wymieszać.
    Ciasto odstawić na kilka minut, aby "odpoczęło" i po tym czasie dodać stopione masło - delikatnie rozprowadzając je za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni).
    (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
    Na rozgrzanej patelni (**) szybkim ruchem rozprowadzić cienką (!) warstwę ciasta.
    Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.

Porady

(*) Można użyć mleka roślinnego, ale wtedy najlepiej dodać 1 szklankę i pominąć wodę. (**) Nie używam tłuszczu do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Po za tym masło w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Zamiast masła dobrze sprawdzi się olej. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Amarantus to produkt, który sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Warto dodać je do swojego jadłospisu.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować