Nie ma jak ciastka z ajerkoniakiem:)

Składniki:

  • Ciasto:

    20dkg biszkoptów
    18dkg cukru pudru
    8dkg masła
    1żółtko
    4łyżki rumu
    3łyżki kakao
    trochę orzechów

    Masa:

    20dkg cukru pudru
    4 żółtka
    1 cukier waniliowy
    spirytus

    Dodatkowo:

    andrut
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty zetrzeć, połączyć z resztą składników. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać trochę więcej rumu.

    Krem: Cukier puder i cukier waniliowy utrzeć z żółtkami, powoli dolewać spirytus, do uzyskania gęstej, choć lejącej konsystencji, aby można było wlewać do uli.

    Z andruta wycinać kółeczka wielkością dostosowane do ula.

    Gotowe ciasto wkładamy do foremki , palcem robimy dziurkę (miejsce na ajerkoniak), wyjmujemy ula z foremki. (Aby ciasto dobrze odchodziło od foremki należy ją dobrze wysypać cukrem pudrem). Wlewamy krem i zalepiamy andrutem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować