1.CIASTO:
Margarynę pokruszyć i wymieszać z mąką, dodać sodę, miód, cukier, jajko, śmietanę. Zarobić ciasto tak, by jego gęstość była jak na ciasto pierogowe. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć spód blaszki (25/35 cm.). Wierzch posmarować powidłami.
2.NADZIENIE DO KULEK:
W naczyniu wymieszać bakalie z miodem i podgrzewać na wolnym ogniu. Drugą część ciasta rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy trochę większej niż średnica szklanki. Na każde kółko nakładać nadzienie z bakalii, skleić i formować kulki. Kulki układać na blasze wyłożonej ciastem posmarowanym powidłami: 4 rzędy kulek na szerokość i 7 rzędów na długość blaszki. Ciasto upiec w piekarniku w temp. 180*C przez ok. 45 - 50 min.
3.MASA:
Z mleka, mąki, cukru waniliowego ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.
4.WYKONANIE CIASTA:
Masę budyniową wyłożyć na ciasto z kulkami. Każdą kulkę przykryć okrągłym biszkoptem nasączonym rumem. Całość polać polewą.
Porady
Ciasto kroić na porcje tak, aby zawsze w połowie przekroić kulkę.
Komentarze