Udźce pieczone z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udźce myjemy, osuszamy i usuwamy kości. Mięso obficie oprószamy przyprawą do kurczaka i chłodzimy kilka godzin. Następnie układamy na
posmarowanej olejem blasze, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w 170 °C. Zdejmujemy folię.
2.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pory oczyszczamy i kroimy w plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Wraz z czosnkiem smażymy ok. 5 minut na oleju.
3.Pora wykładamy na mięso i oprószamy przyprawą do kurczaka. Każdy udziec smarujemy łyżką sosu tatarskiego i przykrywamy plastrem sera.
Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
Porady
● Udźce przed wyłożeniem porów można oprószyć bułką tartą, która wchłonie sok z pora podczas zapiekania.
Komentarze