Udźce pieczone z porem

5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Ten sposób przyrządzenia udek wymyśliłam z koleżanką na zajęciach z dietetyki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 8 udźców z kurczaka
    3 pory (biała część)
    2 ząbki czosnku
    8 plastrów żółtego sera
    ok. 8 łyżek sosu tatarskiego
    olej
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Udziec

Udźce pieczone z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udźce myjemy, osuszamy i usuwamy kości. Mięso obficie oprószamy przyprawą do kurczaka i chłodzimy kilka godzin. Następnie układamy na
    posmarowanej olejem blasze, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w 170 °C. Zdejmujemy folię.
  • 2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pory oczyszczamy i kroimy w plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Wraz z czosnkiem smażymy ok. 5 minut na oleju.
  • Udźce pieczone z porem 3. Pora wykładamy na mięso i oprószamy przyprawą do kurczaka. Każdy udziec smarujemy łyżką sosu tatarskiego i przykrywamy plastrem sera.
    Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.

Porady

● Udźce przed wyłożeniem porów można oprószyć bułką tartą, która wchłonie sok z pora podczas zapiekania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować