Sałatka pieczarkowa z porem

4.63 (215 ocen)

Sałatka z pieczarek w moim domu jest bardzo lubiana, a przygotowuje się ją można powiedzieć w między czasie. Gotuję pieczarki i jajka wcześniej, daję im wystygnąć, a sama zajmuję się innymi rzeczami.

Składniki:

  • 60 dag pieczarek
    1 duży por
    4 średnie ogórki kiszone
    4 jajka
    2 - 3 łyżki majonezu
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek)
Wystaw ocenę:

4.63 (215 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka pieczarkowa z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki jeśli są małe to tylko umyć, większe przed umyciem oczyścić z pierścieni pod kapeluszem. Włożyć do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, dodać sok z cytryny (zachowają jasny kolor) i gotować 20 minut. Odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu pokroić na cienkie półplasterki.
  • 2. Jajka włożyć do zimnej wody i dodać szczyptę soli, to jajka wtedy nie popękają podczas gotowania. Ugotować jajka na twardo, gotować 9 - 10 minut od momentu zagotowania się. Po ugotowaniu jajka włożyć do zimnej wody i wystudzić.
  • 3. Białą część pora umyć, przeciąć wzdłuż na pół i drobno pokroić. Pokrojonego pora posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 10 minut.
  • 4. Ogórki obrać i pokroić na cienkie półplasterki.
    Jajka obrać i drobno pokroić w kostkę.
  • 5. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez (ilość według upodobań), pieprz i sól do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować