Uda na ryżu

0 (0 ocen)

Zamiast ziemniaków-ryż. I idealny niedzielny obiad

Składniki:

  • 3 ćwiartki kurczaka
    3 szklanki ryżu
    1 cebula
    6 łyżek ketchupu
    2 ząbki czosnku
    Kostka margaryny
    500ml wody
    Papryka słodka w proszku, pieprz. przyprawa do mięsa knorr, chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Uda na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki rozdzielić. Przyprawić przyprawą do mięsa Knorr, odrobina papryki słodkiej w proszku, sola i pieprzem. Przecisnąć ząbek czosnku i dodać do mięsa. Zalać olejem, wymieszać odstawić od lodówki pod przykryciem na 30 min.
    W garnku roztopić margarynę. Wlać wodę. Dodać ketchup, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki papryki w proszku, pół łyżeczki chilli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Zagotować
    Na blasze rozsmarowujemy masło, wsypujemy ryż układając go w mi\arę równo. Cebulę kroimy na duże dość grube plastry. Układamy je na ryżu (w całości). Na cebulę układamy mięso, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 1/1,5 h. Czas zależy od wielkości ud. Należy sprawdzać miękkość mięsa. W trakcie pieczenia podlać mięso 3-4 razy sosem.

Porady

Dobrze jest nie wlewać całego sosu na raz. Tylko tyle by przykryć ryż. Wtedy łatwiej z garnka podlewać mięso. W razie jak ryż wciąż jest twardy również dolewamy sos z garnka. Świetnie do tego dania pasują ogórki konserwowe robione w curry

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować