Ucierany miodownik z budyniem i jabłkami

  • wyświetlono: 1596 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Miodownik nie zagniatany, ale ucierany. Puszysty i dość szybko nabiera tej pożądanej wilgoci. Polecam!

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto:
7 jajek
7 szklanek mąki pszennej
7 łyżek miodu
1 ¾ szklanki cukru
110 g masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3,5 łyżki śmietany 12 lub 18%

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 -3 łyżki cukru
2 galaretki o smaku cytrynowym
2 łyżki wody

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
Budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 - 3 łyżki cukru
100g masła
4 -5 łyżek dżemu np. żurawinowego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ucierany miodownik z budyniem i jabłkami

  • 1. Ciasto: Jajka ubijać na parze z cukrem na puszystą masę przez ok. 10 – 15 minut. Nie przerywając miksowania dodać pokrojone masło oraz miód. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się dodanych składników. Ostudzić. Śmietanę połączyć z sodą i razem z mąką dodać do masy jajecznej, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto będzie dość luźne. Zostawić je w naczyniu, w którym było przygotowywane, przykryć ściereczką, wstawić do lodówki na 12 – 14 godzin. Po tym czasie podzielić na cztery równe części, rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna, w blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przez 10 – 15 minut w 180 stopniach, do zrumienienia. Ostudzić.
  • 2. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka podlać wodą i uprażyć. Na koniec wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia.
  • 3. Masa budyniowa: 1 szklankę mleka zagotować wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrobić budyń i mąkę. Wlać do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając. Zimny utrzeć na puszystą masę z masłem.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Na pierzy blat ciasta wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy jabłkowej. Przykryć drugim blatem ciasta, które należy posmarować dżemem, na nim delikatnie rozprowadzić masę budyniową, przykryć trzecim blatem ciasta. Ponownie masa jabłkowa i ostatnia część ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi – trzeci dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylaboże narodzeniemiodowniki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Racuszki drożdżowe.

Dodane przez: Waldek

Racuchy drożdżowe z jabłkami i budyniem

Z podanych składników otrzymujemy...

placek ucierany z jabłkami i malinami

Dodane przez: mariosylwia

Placek ucierany z jabłkami i malinami

Proste w wykonaniu i pyszne w smaku...

image-166ojsa

Dodane przez: beniawojt

Miodownik z kremem grysikowym i jabłkami...

Ciasto pachnące miodem,orzechami...

babeczki z jabłkami

Dodane przez: Mroofinka

Babeczki z jabłkami i budyniem

Słodkie babeczki z ciasta francuskiego...

image-0d8yi5e

Dodane przez: aliss06

Warstwowy deser z jabłkami i budyniem

Warstwowy deser z jabłkami to jeden...

Miodownik ucierany

Dodane przez: ewelinka120478

Miodownik ucierany

Dostałam ten przepis od sąsiadki,bardzo...