MIODOWNIK (ucierany)

4.87 (158 ocen)

  • 60 min

Przepis ten znalazłam dość dawno temu w jakiejś gazetce.Jest fajny bo nie trzeba go zagniatać jak przy tradycyjnym miodowniku.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    4 szkl. mąki tortowej
    2 niepełne szkl.cukru
    1 szkl.mleka
    200 g masła
    3 jajka
    4 łyżki miodu (płynnego)
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    MASA:
    2 szkl. mleka
    1 szkl. cukru pudru
    200g masła extra
    1 łyżka śmietany 18%
    4 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

4.87 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik (ucierany) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera.
    Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25 na 40 cm.
    Piec około 35 min. w temp.180*C.

  • 2. MASA:
    Mleko zagotować na gorące wsypać kaszę i gotować
    przez 15 min. ciągle mieszając.
    Masło utrzeć z cukrem, dodać łyżkę śmietany oraz zimną
    kaszę.
  • 3. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą.
    Dowolnie udekorować.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować jeden lub nawet dwa dni wcześniej wtedy fajnie "odejdzie".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować