Ciasto bardzo delikatne w smaku i bardzo uniwersalne bo możemy przygotować je ze wszystkimi sezonowymi owocami
Składniki:
1 jajko
140 ml oleju
1 szklanka cukru
sok z 1 cytryny
1/2 litra jogurtu naturalnego
45 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1/2 kg dowolnych owoców u mnie śliwki mirabelki i węgierki oraz maliny
Ucieraniec z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko w całości utrzeć z cukrem, dodać olej i sok z cytryny oraz jogurt.
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie przesiać i przy pomocy łyżki mieszać płynne składniki dodając mąkę po dokładnym wymieszaniu ma powstać gładkie i troszkę gęstsze ciasto.
2.Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i wylać do niej ciasto na wierzchu ułożyć owoce.
3.Piekarnik nagrzać do temp. 165 st i piec ciasto około 50 min po upieczeniu wystudzić i przed podaniem posypać sporą ilością cukru pudru.
Komentarze