Ucieraniec truskawkowy

4.97 (164 ocen)

  • 60 min

Kiedyś mama piekła ten placek dla mnie i rodzeństwa teraz ja piekę go dla swoich dzieci i dla mamy oczywiście.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    4 szklanki mąki
    łyżka proszku do pieczenia
    1 mała śmietana 18%
    1/2 kostki margaryny
    1kg truskawek
Wystaw ocenę:

4.97 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucieraniec truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1h6u7p2 1. Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel i dodajemy pozostałe składniki. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję. Truskawki myjemy i odcedzamy na durszlaku z nadmiaru wody. Blaszkę o wymiarach 40x24 smarujemy delikatnie margaryną i wylewamy ciasto. Truskawki wkładamy ciasno przyciskają je do dołu. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180C.
    Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta możemy dodać inne sezonowe owoce albo z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować