Ucierane z rabarbarem i bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne ciasto ,lekko kwaśny rabarbar i słodka beza.
Pyszne i bardzo łatwe ciasto . Rabarbar możemy zastapić innym świeżymi lub mrożonymi owocami .

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    250 g margaryny
    3 jajka
    4 żółtka
    180 g cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    200 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    500-600 g rabarbaru
    2 łyżki bułki tartej do owoców
    BEZA:
    4 białka
    200 g cukru kryształu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem

Ucierane z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucierane z rabarbarem i bezą 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni .
    Margarynę utrzeć z cukrami na gładką masę .Dodać jajka i żółtka .Dalej miksować .Wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dalej miksować .Ciasto wylać na tortownicę ( 27 cm ) i piec ok 25 minut.
  • Ucierane z rabarbarem i bezą 2. Rabarbar umyć ,ściągnąć włókna i pokroić w kostkę .Zasypać bułka tartą( żeby wciągnęła nadmiar soku).
  • Ucierane z rabarbarem i bezą 3. Beza: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Stopniowo dodawać cukier i ubić na sztywną pianę .
  • 4. Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar ,a na rabarbar pianę z białek .Piec ok 30 minut .
    Upieczone ciasto przed podaniem wystudzić .( będzie się lepiej kroiło )

Porady

Ciasto będzie miało piękny kolor jeśli dodamy wiejskie jajka .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować