Kolejny raz okazało się, że to co najprostsze jest najlepsze :)
Dla 8 osób
Składniki:
2 szklanki cukru
2 jajka
150 g miękkiej margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
około 6-8 łodyg rabarbaru pokrojonych na małe kawałki
cukier puder do posypania
Ucierane ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier ucieramy z jajkami na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar i ponownie mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej margaryną i pieczemy przez około 50-60 minut, w temperaturze około 190 stopni C, do tzw. suchego patyczka. Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 28x16 cm. Jeśli chcecie żeby rabarbar nie opadł na dno tak jak u mnie, to musicie do ciasta dodać jeszcze około 3 łyżki mąki, wtedy ciasto będzie gęstsze. A sam rabarbar przed dodaniem do ciasta oprószcie mąką. Możecie również rabarbar ułożyć na wierzchu ciasta przelanego do foremki, a nie dodawać go do środka. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze