Ucierane ciasto z rabarbarem

4.5 (191 ocen)

  • Dla 8 osób

Kolejny raz okazało się, że to co najprostsze jest najlepsze :)

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
    2 jajka
    150 g miękkiej margaryny
    3 szklanki mąki pszennej
    1 i 3/4 szklanki mleka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    około 6-8 łodyg rabarbaru pokrojonych na małe kawałki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ucierane ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier ucieramy z jajkami na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar i ponownie mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej margaryną i pieczemy przez około 50-60 minut, w temperaturze około 190 stopni C, do tzw. suchego patyczka. Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 28x16 cm. Jeśli chcecie żeby rabarbar nie opadł na dno tak jak u mnie, to musicie do ciasta dodać jeszcze około 3 łyżki mąki, wtedy ciasto będzie gęstsze. A sam rabarbar przed dodaniem do ciasta oprószcie mąką. Możecie również rabarbar ułożyć na wierzchu ciasta przelanego do foremki, a nie dodawać go do środka. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować