Ucierane, łatwe ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto łatwe, a bardzo lubiane przez moich domowników. Do jego przygotowania można użyć różnych owoców.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kostka margaryny;
    - 2 szklanki cukru kryształu;
    - 8 jajek (oddzielnie żółtka i białka);
    - 4 łyżki mleka;
    - 3 szklanki mąki;
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
    - jabłka;
    - ewentualnie cukier puder do oprószenia placka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Ucierane, łatwe ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyj, obierz i pokrój np. w ćwiartki.
    Tłuszcz utrzyj z żółtkami i cukrem. Następnie dodaj mleko i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz ją z ciastem. Gotowe ciasto wylej na natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem blachę o wymiarach 23 x 37 cm. Na wierzchu ciasta poukładaj kawałki jabłek.
    Piecz ponad 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C, do tak zwanego „suchego patyczka”. Boki ciasta powinny zacząć odchodzić od blachy.
    Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować