Pyszne, bardzo szybkie placuszki - na śniadanie, obiad lub kolację :) Pomysł na placuszki zaczerpnięty ze słowackiej strony kulinarnej, pomysł na dip - mój własny.
Składniki:
placuszki:
250 g twarogu chudego
250 g twarogu półtłustego
2 jajka
150 g kaszy manny błyskawicznej
2 czubate łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
3 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
1 płaska łyżeczka soli
szczypta mielonego pieprzu
olej do smażenia
Twarogowe placuszki z niedźwiedzim czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania dipu: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy do "przegryzienia".
2.Obydwa rodzaje twarogu ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajka i ugniatamy na gładką masę. Dodajemy kaszę mannę, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i szczypior i dokładnie mieszamy (najlepiej zrobić to ręką). Odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie formujemy kulki wielkości knedli (ok. 12-14 sztuk).
3.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, kulki rozpłaszczamy dłońmi, formując niezbyt grube placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron.
4.Na usmażone placuszki nakładamy po porcji dipu i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze