Twarogowe placuszki z niedźwiedzim czosnkiem

0 (0 ocen)

Pyszne, bardzo szybkie placuszki - na śniadanie, obiad lub kolację :) Pomysł na placuszki zaczerpnięty ze słowackiej strony kulinarnej, pomysł na dip - mój własny.

Składniki:

  • placuszki:
    250 g twarogu chudego
    250 g twarogu półtłustego
    2 jajka
    150 g kaszy manny błyskawicznej
    2 czubate łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
    3 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
    1 płaska łyżeczka soli
    szczypta mielonego pieprzu
    olej do smażenia

    dip:
    200 g gęstego jogurtu naturalnego
    1 czubata łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 spora szczypta soli
    1 spora szczypta cukru
    2 łyżeczki soku z cytryny

    dodatkowo:
    1-2 łyżki posiekanego szczypiorku do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Twarogowe placuszki z niedźwiedzim czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania dipu: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy do "przegryzienia".
  • 2. Obydwa rodzaje twarogu ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajka i ugniatamy na gładką masę. Dodajemy kaszę mannę, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i szczypior i dokładnie mieszamy (najlepiej zrobić to ręką). Odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie formujemy kulki wielkości knedli (ok. 12-14 sztuk).
  • 3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, kulki rozpłaszczamy dłońmi, formując niezbyt grube placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron.
  • 4. Na usmażone placuszki nakładamy po porcji dipu i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować