Tuńczykowy pasztet

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jeśli nie przepadasz za mięsem, a Twój wielkanocny stół czeka na miłą odmianę, wypróbuj pasztet z tuńczyka, owinięty ciastem francuskim. Świeżość ziół i nietypowy smak zaskoczą każdego, kto skusi się na to ciekawe danie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    2 puszki tuńczyka w oleju
    sól
    pieprz
    100 g masła roztopionego
    5 łyżek keczupu
    1 cebula drobno pokrojona
    6 ugotowanych jajek
    100 g ryżu ugotowanego
    1 pęczek natki posiekany
    1 jajko
    masło do wysmarowania foremki
    żółtko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko Pasztet

Tuńczykowy pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odsącz tuńczyka z oleju, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  • 2. Dodaj sól i pieprz, roztopione masło, keczup i cebulkę. Dokładnie wymieszaj.
  • 3. Jajka posiekaj w drobną kosteczkę i dodaj do masy tuńczykowej wraz z natką i ryżem. Dokładnie zamieszaj, spróbuj i przypraw, jeżeli jest to konieczne.
  • 4. Dodaj surowe jajko i ostatni raz dokładnie wymieszaj.
  • 5. Wąską foremkę wysmaruj masłem, wyłóż rozmrożonym ciastem francuskim. Ciasto musi wystawać poza brzegi foremki, aby zakryć farsz.
  • 6. Masę tuńczykową wyłóż do foremki i dokładnie przyciśnij. Przykryj farsz ciastem i dobrze zaklej brzegi ciasta (zrób kilka dziurek, aby farsz mógł parować). Z nadmiaru ciasta możesz wykroić ozdobne kształty i udekorować nimi wierzch pasztetu.
  • 7. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
  • 8. Piecz 50-60 minut w 170 stopniach, aż wierzch ładnie się zrumieni.
  • 9. Podawaj na ciepło lub na zimno.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jajka Natka pietruszki Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować