Jeśli nie przepadasz za mięsem, a Twój wielkanocny stół czeka na miłą odmianę, wypróbuj pasztet z tuńczyka, owinięty ciastem francuskim. Świeżość ziół i nietypowy smak zaskoczą każdego, kto skusi się na to ciekawe danie.
1 godz. 20 min
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 puszki tuńczyka w oleju
sól
pieprz
100 g masła roztopionego
5 łyżek keczupu
1 cebula drobno pokrojona
6 ugotowanych jajek
100 g ryżu ugotowanego
1 pęczek natki posiekany
1 jajko
masło do wysmarowania foremki
żółtko do posmarowania ciasta
Tuńczykowy pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Odsącz tuńczyka z oleju, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
2. Dodaj sól i pieprz, roztopione masło, keczup i cebulkę. Dokładnie wymieszaj.
3.Jajka posiekaj w drobną kosteczkę i dodaj do masy tuńczykowej wraz z natką i ryżem. Dokładnie zamieszaj, spróbuj i przypraw, jeżeli jest to konieczne.
4.Dodaj surowe jajko i ostatni raz dokładnie wymieszaj.
5.Wąską foremkę wysmaruj masłem, wyłóż rozmrożonym ciastem francuskim. Ciasto musi wystawać poza brzegi foremki, aby zakryć farsz.
6.Masę tuńczykową wyłóż do foremki i dokładnie przyciśnij. Przykryj farsz ciastem i dobrze zaklej brzegi ciasta (zrób kilka dziurek, aby farsz mógł parować). Z nadmiaru ciasta możesz wykroić ozdobne kształty i udekorować nimi wierzch pasztetu.
7.Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
8.Piecz 50-60 minut w 170 stopniach, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Komentarze