Pasztet

  • wyświetlono: 2627 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Coś do pieczywa.

beatkaa153
  • 40min

Składniki

mięso wieprzowe (karkówka, boczek, łopatka) ok. 50 dag
wątroba wieprzowa ok. 30 dag
bułka kajzerka czerstwa 4 sztuk
jajka 2-3 sztuki
cebula 2 sztuki
marchew 1 sztuka
por 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
liść laurowy
sól do smaku
pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet

  • 1. Mięso i wątrobę umyć, zalać wodą i postawić do gotowania, dodać obrane i umyte por, marchew i natkę pietruszki. Wątrobę gotuje się ok. 15 minut dlatego musimy ją wyjąć wcześniej, a mięso gotować do miękkości. Można posolić. Mięso i wywar wystudzić.

    W wywarze namoczyć bułki i zemleć razem z wątrobą mięsem i cebulą. Masę wymieszać, wbić jajka i doprawić do smaku. Gdyby masa była zbyt sucha dodać troszkę wywaru.

    Formę na pasztet albo naczynie żaroodporne wysmarować olejem, można też posypać bułką tartą i wyłożyć przygotowaną masę. Wyrównać i piec ok. 50 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaJajkaPasztetwątroba wieprzowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet drobiowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy

Domowy pasztet

Dodane przez: bogusia82

Domowy pasztet

Taki pasztet bardzo często gości...

Pasztet pieczarkowy

Dodane przez: Goszka

Pasztet pieczarkowy

Jarski pasztet pieczarkowo-jajeczny...

Pasztet drobiowy

Dodane przez: iziona

Pasztet drobiowy

Domowy pasztet jest najlepszy

Pyszny pasztet domowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

pasztet domowy

Domowy pasztet, który robi się...

PASZTET WIEPRZOWY

Dodane przez: pati197799

PASZTET WIEPRZOWY - TRADYCYJNY

PRZEPIS ZNALAZŁAM W GAZECIE - PASZTET...