Pasztet

  • wyświetlono: 2977 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Coś do pieczywa.

beatkaa153
  • 40min

Składniki

mięso wieprzowe (karkówka, boczek, łopatka) ok. 50 dag
wątroba wieprzowa ok. 30 dag
bułka kajzerka czerstwa 4 sztuk
jajka 2-3 sztuki
cebula 2 sztuki
marchew 1 sztuka
por 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
liść laurowy
sól do smaku
pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet

  • 1. Mięso i wątrobę umyć, zalać wodą i postawić do gotowania, dodać obrane i umyte por, marchew i natkę pietruszki. Wątrobę gotuje się ok. 15 minut dlatego musimy ją wyjąć wcześniej, a mięso gotować do miękkości. Można posolić. Mięso i wywar wystudzić.

    W wywarze namoczyć bułki i zemleć razem z wątrobą mięsem i cebulą. Masę wymieszać, wbić jajka i doprawić do smaku. Gdyby masa była zbyt sucha dodać troszkę wywaru.

    Formę na pasztet albo naczynie żaroodporne wysmarować olejem, można też posypać bułką tartą i wyłożyć przygotowaną masę. Wyrównać i piec ok. 50 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaJajkaPasztetwątroba wieprzowa

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet wieprzowy

Dodane przez: Czarek

Pasztet wieprzowy

Bardzo smaczny pasztet z łopatki...

Pasztet z cukinii

Dodane przez: RedakcjaPP

Pasztet z cukinii

Moja rodzina się nim zajada. Pasztet...

Domowy pasztet

Dodane przez: bogusia82

Domowy pasztet

Taki pasztet bardzo często gości...

Dodane przez: halinaczaplicka

PASZTET

Bardzo dobre smarowidło na chlebek.

Pasztet drobiowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy

Pasztet warzywny

Dodane przez: ewaeu

Pasztet warzywny

Pyszny pasztet, o wyrazistym smaku,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE