Truskawkowy sernik waniliowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sezon truskawkowy w pełni, więc jest to doskonały deser w upalne dni, które będą nam towarzyszyły zapewne jeszcze jakiś czas.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik - u mnie waniliowy
    okrągłe biszkopty - 150 g
    1/2 kg truskawek - opłukanych i bez szypułek
    2 galaretki truskawkowe
    50 g żelatyny
    2 szklanki cukru pudru - zależnie od słodkości truskawek, miałam mniej słodkie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowy sernik waniliowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą tortownicę wykładamy folią aluminiową, na dnie układamy biszkopty.
    25 g żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
    1/2 kg sera miksujemy z cukrem i ostudzoną żelatyną, wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do stężenia.
  • 2. 1 galaretkę i 25 g żelatyny rozpuszczamy 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Kilka truskawek odkładamy. Resztę blendujemy na jednolity krem, dodajemy cukier i resztę sera oraz ostudzoną galaretkę - dokładnie miksujemy i wylewamy na zastygnięty ser. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry truskawki i odstawiamy do zastygnięcia.
  • 3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody. Studzimy. Gdy ser będzie zastygnięty wylewamy na niego zimną galaretkę. Chłodzimy w lodówce aż galaretka zastygnie. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować