Sezon truskawkowy w pełni, więc jest to doskonały deser w upalne dni, które będą nam towarzyszyły zapewne jeszcze jakiś czas.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg sera na sernik - u mnie waniliowy
okrągłe biszkopty - 150 g
1/2 kg truskawek - opłukanych i bez szypułek
2 galaretki truskawkowe
50 g żelatyny
2 szklanki cukru pudru - zależnie od słodkości truskawek, miałam mniej słodkie
Truskawkowy sernik waniliowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dużą tortownicę wykładamy folią aluminiową, na dnie układamy biszkopty.
25 g żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
1/2 kg sera miksujemy z cukrem i ostudzoną żelatyną, wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do stężenia.
2.1 galaretkę i 25 g żelatyny rozpuszczamy 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Kilka truskawek odkładamy. Resztę blendujemy na jednolity krem, dodajemy cukier i resztę sera oraz ostudzoną galaretkę - dokładnie miksujemy i wylewamy na zastygnięty ser. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry truskawki i odstawiamy do zastygnięcia.
3.Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody. Studzimy. Gdy ser będzie zastygnięty wylewamy na niego zimną galaretkę. Chłodzimy w lodówce aż galaretka zastygnie. Smacznego :)
Komentarze