Truskawkowy sernik na zimno - kostka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny mocno truskawkowy sernik na zimno. Wyśmienite ciasto na deser do kawy lub herbaty. Polecam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g herbatników
    500 g truskawek
    1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
    1/2 szkl cukru pudru (można dać więcej)
    3/4 szkl mleka
    10 płaskich łyżeczek żelatyny
    oraz: truskawki
    1 galaretka truskawkowa
    oraz: blaszka 24x24cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowy sernik na zimno - kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki blendujemy na gładką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki. Do dużej miski przekładamy twaróg, dosypujemy cukier puder oraz dodajemy zblendowane truskawki i miksujemy razem. Mleko podgrzewamy w mikrofalówce ok. 1 minuty (ma być gorące) i wsypujemy do niego żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Lekko ciepłe mleko z żelatyną przelewamy do masy sernikowej i miksujemy chwilę. Przelewamy tężejący sernik na ciastka i wstawiamy go do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy i kroimy je w plastry. Układamy na zastygniętym serniku i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować