Truskawkowo - malinowy sernik na zimno

  • wyświetlono: 292 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Deser idealny na upalne dni, przygotowany na bazie sezonowych owoców, pyszny, lekki jak chmurka, puszysty i delikatny. Truskawkowo - malinowy sernik na zimno z mascarpone na pełnoziarnistym spodzie z musli crunchy. Sernik cudownie rozpieści nasze kubki smakowe i doda zdrowej energii. Jego wykonanie jest niezwykle szybkie i proste. Gorąco polecam! :)

Kasia Futka
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

SPÓD
- 150 g musli crunchy*
- 70 g masła

SERNIK NA ZIMNO
- 300 g świeżych truskawek
- 200 g świeżych malin
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka serka mascarpone
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 6 łyżek erytolu
- 1/3 szklanki miodu malinowego
- 2,5 łyżki żelatyny

DODATKI
- bita śmietana
- maliny
- truskawki
- świeża mmięta

* użyłam czekoladowo - kokosowego crunchy

Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowo - malinowy sernik na zimno

  • 1. SPÓD CRUNCHY. Masło rozpuszczamy w rondelku i delikatnie studzimy. Musli crunchy przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy masło i miksujemy. Powstałą masę wykładamy na spód okrągłej blaszki o średnicy 20 cm*, wyrównujemy, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernika.

    * Możemy użyć formy o mniejszej średnicy, wtedy sernik będzie wyższy.
  • 2. SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 50 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki i maliny miksujemy na gładki mus razem z sokiem z cytryny, erytolem i miodem malinowym*. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia (Ale uwaga! Nie dopuszczamy do wrzenia, ponieważ straci właściwości żelujące). Do musu dodajemy serek mascarpone, a następnie rozpuszczoną żelatynę - powoli miksujemy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Śmietankę ubijamy, dodajemy do masy owocowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy na kilka godzin do lodówki**.

    * Ilość słodziła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości owoców.

    ** Mój sernik tężał około 3 godzin
  • 3. DEKORACJA. Po odpowiednim stężeniu sernika dekorujemy jego wierzch bitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty. Na górę możemy ułożyć także inne owoce, orzechy oraz ulubione dodatki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernik na zimnomalinowy serniktruskawkowy sernik na zimnotruskawkowo malinowy sernik

Komentarze

Podobne przepisy

Truskawkowe mini serniczki na zimno

Dodane przez: Joanna Kryla

Truskawkowe mini serniczki na zimno

Poszłam rano do ogródka i nazbierałam...

truskawkowy sernik

Dodane przez: majka190382

SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO

Mocno truskawkowy,idealny sposób...

truskawkowy sernik na zimno

Dodane przez: klementynka

Truskawkowy sernik na zimno z galaretkami

Sernik na zimno ze świezymi truskawkami...

sernik na zimno z galaretką malinową

Dodane przez: teresa-kr

Sernik na zimno z galaretką malinową

Doskonały smak sernika , galaretka...

malinowe serniczki

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Malinowe serniczki na zimno

Prosty deser z przepysznymi malinami...

chałwowo truskawkowy sernik na zimno

Dodane przez: justi2401

Chałwowo-truskawkowy sernik na zimno

Powiem nieskromnie, że to najlepszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE