Truskawkowo - malinowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Deser idealny na upalne dni, przygotowany na bazie sezonowych owoców, pyszny, lekki jak chmurka, puszysty i delikatny. Truskawkowo - malinowy sernik na zimno z mascarpone na pełnoziarnistym spodzie z musli crunchy. Sernik cudownie rozpieści nasze kubki smakowe i doda zdrowej energii. Jego wykonanie jest niezwykle szybkie i proste. Gorąco polecam! :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD
    - 150 g musli crunchy*
    - 70 g masła

    SERNIK NA ZIMNO
    - 300 g świeżych truskawek
    - 200 g świeżych malin
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 szklanka serka mascarpone
    - 1 szklanka śmietanki 30 %
    - 6 łyżek erytolu
    - 1/3 szklanki miodu malinowego
    - 2,5 łyżki żelatyny

    DODATKI
    - bita śmietana
    - maliny
    - truskawki
    - świeża mmięta

    * użyłam czekoladowo - kokosowego crunchy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Truskawkowo - malinowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD CRUNCHY. Masło rozpuszczamy w rondelku i delikatnie studzimy. Musli crunchy przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy masło i miksujemy. Powstałą masę wykładamy na spód okrągłej blaszki o średnicy 20 cm*, wyrównujemy, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernika.

    * Możemy użyć formy o mniejszej średnicy, wtedy sernik będzie wyższy.
  • 2. SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 50 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki i maliny miksujemy na gładki mus razem z sokiem z cytryny, erytolem i miodem malinowym*. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia (Ale uwaga! Nie dopuszczamy do wrzenia, ponieważ straci właściwości żelujące). Do musu dodajemy serek mascarpone, a następnie rozpuszczoną żelatynę - powoli miksujemy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Śmietankę ubijamy, dodajemy do masy owocowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy na kilka godzin do lodówki**.

    * Ilość słodziła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości owoców.

    ** Mój sernik tężał około 3 godzin
  • 3. DEKORACJA. Po odpowiednim stężeniu sernika dekorujemy jego wierzch bitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty. Na górę możemy ułożyć także inne owoce, orzechy oraz ulubione dodatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Maliny Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować