Truskawkowo-borówkowe tiramisu

0 (0 ocen)

Bardzo kremowe i bardzo owocowe tiramisu. A co! Czasami trzeba trochę odmiany nawet dla klasyka.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka, osobno białka i żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    250 g mascarpone
    300 g kremowego serka twarogowego (niem. Speisequark Magerstufe)
    6-7 łyżek mleka kondensowanego (z tego przepisu: <a href="http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/skondensowane-mleko-slodzone" target="_blank">skondensowane mleko słodzone</a> )
    3 blaty żelatyny

    2 łyżki soku pomarańczowego (można pominąć)
    2 łyżki kakao
    500 g truskawek
    120 g borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Truskawkowo-borówkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczony biszkopt 1. Biszkopt: białka ubij na sztywno, dodaj cukier puder, ubij, wlej żółtka i ubijaj aż masa będzie prawie biała. Do osobnej miski przesiej mąki i proszek do pieczenia. Wmiksuj delikatnie do białek. Ciasto wylej do formy o rozm. 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w 180 st. C 20 minut. Potem uchyl drzwi piekarnika i pozostaw go do lekkiego przestudzenia.
  • Składniki do kremu 2. Mascarpone ubij z serkiem twarogowym i mlekiem kondensowanym. Płaty żelatyny namocz w zimnej wodzie, na ok. 5 minut. Jak zmiękkną odciśnij i zalej w osobnej misce 2 łyżkami gorącej wody, rozmieszaj do rozpuszczenia się żelatyny, dodaj 2 łyżki kremu i wymieszaj a następnie wlej mieszankę do kremu. Krem wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Truskawki i borówki 3. Biszkopt należy porwać lub pokroić w małe kawałki. Połową wyłożyć spód formy (tej samej w której piekł się biszkopt) i lekko polać sokiem pomarańczowym. Na to wyłożyć połowę kremu a na niego połowę owoców. Na nie wyłożyć należy resztę kremu, brzegi ciasta posypać kakaem i udekorować owocami. Schłodzić przez minimum 2 godziny w lodówce.

Porady

Do tiramisu wykorzystałam domowy biszkopt, bo z roztrzepania zapomniałam zakupić podłużnych biszkoptów, a ciasto robiłam w niedzielę, a w niedzielę sklepy spożywcze w Niemczech są nieczynne. Więc spokojnie można ten biszkopt zastąpić tradycyjnymi podłużnymi biszkoptami. Ale równie smacznie spisuje się domowy biszkopt :-) Do kremu wykorzystałam mleko kondensowane domowej roboty z tego przepisu: skondensowane mleko słodzone Nadał on kremowi fajnego, lekko karmelowo-krówkowego posmaku. Zamiast mleka można dodać cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować