1.Do miski wbić 1 jajko i dodać 5 żółtek. Rotrzepać, dodać 80 g cukru, ubić na gęstą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z prostą końcówką.
2.Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednej łyżce cukru, aż powstanie gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Napełnić rękaw cukierniczy z prosta końcówką.
3.Dwie takie same prostokątne blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać paski piany w ok. 2,5 cm odstępach. Wolne miejsce wypełnić ciastem wyciskanym w rękawa. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.
4.Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać serek mascarpone, a na końcu rozpuszczona żelatynę. Połowę rozsmarować na jednym placku.
5.Owoce umyć, pokroić na kawałki. Ułożyć na placku ze śmietaną, rozsmarować resztę śmietany i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Pamiętajmy, aby na krawędzi blaszki były paski ciasta biszkoptowego - lepiej będzie się ściągać papier.
Komentarze