Truskawkowiec

5 (149 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite połączenie bitej śmietany, mascarpone, truskawek i słodkiej bezy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowo - bezowe:
    6 jajek
    240 g drobnego cukru
    100 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    500 ml śmietany 36%
    1 małe opakowanie serka mascarpone
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

    około 200 g świeżych truskawek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić 1 jajko i dodać 5 żółtek. Rotrzepać, dodać 80 g cukru, ubić na gęstą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z prostą końcówką.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednej łyżce cukru, aż powstanie gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Napełnić rękaw cukierniczy z prosta końcówką.
  • 3. Dwie takie same prostokątne blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać paski piany w ok. 2,5 cm odstępach. Wolne miejsce wypełnić ciastem wyciskanym w rękawa. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.
  • 4. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać serek mascarpone, a na końcu rozpuszczona żelatynę. Połowę rozsmarować na jednym placku.
  • 5. Owoce umyć, pokroić na kawałki. Ułożyć na placku ze śmietaną, rozsmarować resztę śmietany i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Pamiętajmy, aby na krawędzi blaszki były paski ciasta biszkoptowego - lepiej będzie się ściągać papier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować