Ciasto truskawkowa krówka

4.5 (192 ocen)

To pyszne połączenie ciasta miodowego, krówek i aromatycznych truskawek zatopionych w delikatnej masie serowo- śmietanowej –„niebo na talerzu”Ciasto można wykończyć także płatkami migdałowymi!

Składniki:

  • Prostokątna tortownica
    Ciasto miodowe:
    • 0,5 kg mąki,
    • 100 gram cukru pudru,
    • 2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu,
    • 3 jajka,
    • 1 kostka margaryny,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 0,5 łyżeczki sody,
    Serowa śmietanka z truskawkami:
    • 0,5 litra śmietanki 30%,
    • 500 gram sera z wiaderka,
    • cukier puder do smaku (około 3-4 łyżki),
    • 7 zaokrąglonych łyżeczek żelatyny,
    • ok 0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny,
    • około 500-600 gram truskawek
    Krówkowa polewa:
    • 500 gram cukierków KRÓWKI,
    • 2 łyżki śmietanki 30%,
    • ok 5 dag masła,
    • siekane orzechy do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO MIODOWE: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajka, tłuszcz, cukier, miód oraz proszek do pieczenia i sodę .
  • wykładanie ciasta na formę 2. Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 równe części.
    Kolejno wałkujemy przygotowane części ciasta, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy. Miodowe spody pieczemy w 180°C po około 20 minut do zrumienienia.
    Upieczone placki studzimy i przekładamy serową masa serową- śmietanową z truskawkami.
  • osuszanie owoców 3. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
  • ubijanie smietanki 4. MASA SEROWO- ŚMIETANOWA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Następnie dodajemy do niej serek oraz cukier puder do smaku.
    Do gotowej masy wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę łączymy z truskawkami. Przekładamy nią upieczone placki miodowe. Ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do chłodu, by masa zastygła.
    Następnie wykonujemy polewę.
  • rozpuszczone składniki polewy 5. POLEWA: Po odpakowaniu z papierków, cukierki kroimy na mniejsze części. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy cukierki i śmietankę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą wylewamy na schłodzone ciasto. Od razu placek posypujemy orzechami, by przykleiły się one dobrze do polewy. Ciasto ponownie schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować