Ciasto krówka

5 (177 ocen)

  • 60 min

Słodkie i pyszne ciasto karmelowo - śmietankowe, dla tych, którzy nie wiedzą co to kalorie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    (na kwadratową blaszkę 25/25 cm)
    1 puszka masy krówkowej (500 g)
    500 g herbatników (ja użyłam kakaowych)
    400 ml słodkiej śmietany 30- 36%
    1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 5 łyżkach gorącej wody
    budyń śmietankowy
    400 ml mleka
    łyżka cukru
    100 g miękkiej margaryny
    50 g miękkiego masła
    50 g dowolnej czekolady
    50 g poszatkowanych orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o 100 ml, studzimy.
    Miękką margarynę i masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu nie przerywając miksowania.
    Herbatniki układamy na blaszce blisko siebie, smarujemy masą krówkową. Na masę układamy kolejną warstwę herbatników, a na nią krem budyniowy, ponownie przykrywamy herbatnikami.
    Śmietanę ubijamy, do ubitej dolewamy przestudzoną żelatynę, krótko i szybko miksujemy.
    Na wierzch rozsmarowujemy śmietanę, dekorujemy orzechami i startą na tarce czekoladą.
    Ciasto umieszczamy w lodówce na cała noc.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować