Ciasto truskawkowa chmurka

0 (0 ocen)

Biało-różowy deser z nutą alkoholu .

Składniki:

  • Składniki na 23 cm tortownice :
    biszkopt :
    -4 małe /3 duże jajka
    - trochę mniej niż 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1/5 szklanki mąki/ skrobi ziemniaczanej

    Truskawkowa galaretka :
    - 500 g truskawek
    - 2 łyżki miodu
    - 2 łyżki żelatyny


    - 4 łyżki gorącej wody
    - łyżka soku z cytryny
    - skórka z 1 otartej cytryny
    Biała pianka :
    - 250 ml śmietany kremówki
    - 2 łyżki miodu
    - 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
    - 1,5 - 2 łyżki żelatyny
    - 4 łyżki gorącej wody

    Galaretka z wina ( można zastąpić galaretką z torebki , dodając o 1/3 mniej wody )
    - 250-300 ml wina najlepiej białego słodkiego ( u mnie Moscato )

    Dekoracja :
    - pare truskawek
    - 3-4 łyżki płatkó migdałowych lub wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Mus Musy

Ciasto truskawkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : Oddzielamy białka od żółtek . Białka ubijamy na sztywną piane po czym dodajemy po 2 łyżki cukru ciągle ubijając , następnie dodajemy po jednym żółtku co 30 sekund i ubijamy jeszcze chwilkę . Dodajemy mąkę ale mieszamy już łyżką do połączenia się składników .
    Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja wylałam 2/3 masy a pozostałą część zabarwiłam barwnikiem na czerwono i zrobiłam wzorki ).
    Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut ( grzanie góra-dół ).
    Biszkopt po upieczeniu studzimy przez 10 min przy lekko uchylonym piekarniku a następnie przez 5 min przy otwartym i wyjmujemy aż całkowicie ostygnie .

    Truskawkowa galaretka
    W międzyczasie przygotowujemy truskawkową galaretkę .
    Żelatynę zalewamy gorącą woda i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia .
    Oczyszczone truskawki wrzucamy do blendera z miodem i blendujemy .
    Następnie przelewamy do garnka , podgrzewami i dodajemy żelatynę mieszając aż do całkowitego połączenia się z masą truskawkową . Przelewamy do miski i wkładamy do lodówki do czasu aż będzie tężeć po czym wylewamy na chłodny biszkopt i wkładamy do lodówki aż do stężenia .

    Biała pianka :
    Żelatynę do warstwy białej rozpuszczamy w wodzie .
    Śmietanę kremówkę ubijamy i na końcu dodajemy cukier i miód nadal ubijając a na końcu dodajemy ostudzoną ale nie zastygniętą żelatyne i miksujemy aż do połączenia składników .
    Białą rozsmarowujemy na truskawkowej galaretce i wkładamy do lodówki aby stężała .

    Galaretka z wina :
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do wina wlanego do garnka . Gotujemy prze 2-3 minuty aż żelatyna całkowicie się połączy z żelatyną , przelewamy do miseczki i wkładamy do lodówki do czasu aż będzie tężeć .

    Dekoracja :
    Truskawki przekrawamy na pół i układamy wedle uznania , posypujemy płatkami migdałowymi i zalewamy tężejącą galaretką . Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny aby całkowicie stężało .
    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować