Ciasto truskawkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt : Oddzielamy białka od żółtek . Białka ubijamy na sztywną piane po czym dodajemy po 2 łyżki cukru ciągle ubijając , następnie dodajemy po jednym żółtku co 30 sekund i ubijamy jeszcze chwilkę . Dodajemy mąkę ale mieszamy już łyżką do połączenia się składników .
Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja wylałam 2/3 masy a pozostałą część zabarwiłam barwnikiem na czerwono i zrobiłam wzorki ).
Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut ( grzanie góra-dół ).
Biszkopt po upieczeniu studzimy przez 10 min przy lekko uchylonym piekarniku a następnie przez 5 min przy otwartym i wyjmujemy aż całkowicie ostygnie .
Truskawkowa galaretka
W międzyczasie przygotowujemy truskawkową galaretkę .
Żelatynę zalewamy gorącą woda i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia .
Oczyszczone truskawki wrzucamy do blendera z miodem i blendujemy .
Następnie przelewamy do garnka , podgrzewami i dodajemy żelatynę mieszając aż do całkowitego połączenia się z masą truskawkową . Przelewamy do miski i wkładamy do lodówki do czasu aż będzie tężeć po czym wylewamy na chłodny biszkopt i wkładamy do lodówki aż do stężenia .
Biała pianka :
Żelatynę do warstwy białej rozpuszczamy w wodzie .
Śmietanę kremówkę ubijamy i na końcu dodajemy cukier i miód nadal ubijając a na końcu dodajemy ostudzoną ale nie zastygniętą żelatyne i miksujemy aż do połączenia składników .
Białą rozsmarowujemy na truskawkowej galaretce i wkładamy do lodówki aby stężała .
Galaretka z wina :
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do wina wlanego do garnka . Gotujemy prze 2-3 minuty aż żelatyna całkowicie się połączy z żelatyną , przelewamy do miseczki i wkładamy do lodówki do czasu aż będzie tężeć .
Dekoracja :
Truskawki przekrawamy na pół i układamy wedle uznania , posypujemy płatkami migdałowymi i zalewamy tężejącą galaretką . Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny aby całkowicie stężało .
Smacznego ! :)
Komentarze