Ciasto z pianką i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie można mu się oprzeć. Rozkosz dla podniebienia.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 kostka margaryny Palmy
    5 żółtek
    2 łyżeczki p. do pieczenia
    4 łyżki cukru pudru

    Pianka:
    9 białek
    1,5 szklanki cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 budynie śmietankowe bez cukru po 64 g
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego

    Dodatkowo:
    40 dag truskawek
    masło do formy
    papier do pieczenia
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z pianką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części (2/5 i 3/5), zamrażamy. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta dociskamy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy ok. 20 minut na złoto w 180 stopniach. Studzimy.

    Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli wsypujemy cukry cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie wsypujemy budynie, wlewamy olej, miksujemy do połączenia składników. Na spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy i układamy gęsto truskawki. Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Wymiary blaszki 33*20

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować