Ciasto z pianką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części (2/5 i 3/5), zamrażamy. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta dociskamy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy ok. 20 minut na złoto w 180 stopniach. Studzimy.
Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli wsypujemy cukry cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie wsypujemy budynie, wlewamy olej, miksujemy do połączenia składników. Na spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy i układamy gęsto truskawki. Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze