Trufle czekoladowe z amaretto

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Własnoręcznie wykonane trufle są świetnym prezentem. Sama bardzo ucieszyłabym się z takiego pakunku :) Do moich trufli dodałam amaretto, ale można również użyć whisky czy brandy - kto co lubi. Jest więc to wersja dla dorosłych :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • na około 12 - 15 trufli:
    75 g gorzkiej czekolady minimum 70 % - posiekanej
    20 - 25 g mlecznej czekolady - posiekanej
    2 łyżki śmietany 30 %
    40 g masła - miękkiego
    1 łyżeczka amaretto
    1 łyżeczka miodu - ja użyłam miodu z wanilią
    1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    Do obtoczenia : kilka łyżek kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Trufle

Trufle czekoladowe z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śmietankę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej miód i kawę. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
    2. Do śmietanki dodawaj łyżka po łyżce posiekaną czekoladę, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj masło i amaretto. Wymieszaj.
    3. Małą foremkę wyłóż folia spożywczą. Przełóż do niej masę i włóż do lodówki na około 2 - 3 godziny - aż zgęstnieje.
    4. Nabieraj po łyżce masy i szybko formuj z niej kuleczki. Obtocz w kakao. Przechowuj w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować