Własnoręcznie wykonane trufle są świetnym prezentem. Sama bardzo ucieszyłabym się z takiego pakunku :) Do moich trufli dodałam amaretto, ale można również użyć whisky czy brandy - kto co lubi. Jest więc to wersja dla dorosłych :)
2 godz. 30 min
Składniki:
na około 12 - 15 trufli:
75 g gorzkiej czekolady minimum 70 % - posiekanej
20 - 25 g mlecznej czekolady - posiekanej
2 łyżki śmietany 30 %
40 g masła - miękkiego
1 łyżeczka amaretto
1 łyżeczka miodu - ja użyłam miodu z wanilią
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Do obtoczenia : kilka łyżek kakao
Trufle czekoladowe z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Śmietankę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej miód i kawę. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
2. Do śmietanki dodawaj łyżka po łyżce posiekaną czekoladę, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj masło i amaretto. Wymieszaj.
3. Małą foremkę wyłóż folia spożywczą. Przełóż do niej masę i włóż do lodówki na około 2 - 3 godziny - aż zgęstnieje.
4. Nabieraj po łyżce masy i szybko formuj z niej kuleczki. Obtocz w kakao. Przechowuj w lodówce.
Komentarze