Trójkolorowy makaron fusilli

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

w sosie z sera gorgonzola z rukolą

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - śmietana 36%: 200 mililitrów
    - masło: 20 gramów
    - ser gorgonzola: 160 gramów
    - Parmigiano Reggiano: 80 gramów
    - likier Quantro: 100 mililitrów
    - rukola: 250 gramów
    - sól do smaku: 1 łyżeczka
    CIASTO:
    - semola: 400 gramów
    - jaja: 4 sztuki
    - sól: 40 gramów
    - koncentrat pomidorowy: 30 gramów
    - świeży szpinak w liściach: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Trójkolorowy makaron fusilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Semole dzielimy na trzy części (200g na ciasto białe, 100g na ciasto zielone, 100g na czerwone)
  • 2. Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto .
  • 3. Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy ciasto.
  • 4. Do ciasta zielonego dodajemy 1 żółtko i pokrojone w paski liście szpinaku (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na ok. 1 minutę, odcedzamy i studzimy).
  • 5. Produkujemy trzykolorowy makaron używając robota COOKING CHEF z przystawką do makaronu fusili
  • 6. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gorgonzolę i czekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dolewamy likieru i flamberujemy, a następnie dodajemy śmietanę (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Gotujemy do czasu uzyskania kremowej konsystencji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować