Makaron fusilli z czerwoną soczewicą

4.98 (155 ocen)

  • 25 min

Makaron "z czymś" najczęściej robię na szybki obiad, gdy brakuje mi czasu na gotowanie. Ta wersja należy również do tych szybkich, ale jednocześnie smacznych z moją ulubioną soczewicą czerwoną i odrobiną chilli do smaku :)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    400 g makaronu fusilli (rurki)
    1/2 szklanki soczewicy czerwonej
    cebula duża
    2 ząbki czosnku
    100 g sera topionego gouda
    1/2 szklanki śmietany
    3 łyżki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
    natka pietruszki
    papryczka chilli
    sól, pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron fusilli z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, osączamy. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy.
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do usmażonej cebulki, dodajemy też ser topiony i podgrzewamy chwilkę na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści.
  • 3. Następnie dodajemy śmietanę, całość podgrzewamy mieszając około 1-2 minuty, wyłączamy ogień i dodajemy ser żółty, przyprawiamy solą oraz pieprzem, natką pietruszki, mieszamy, dodajemy ugotowany makaron i soczewicę, ponownie mieszamy.
  • 4. Makaron rozkładamy na talerze, dekorujemy dowolną ilością drobno pokrojonej świeżej papryczki chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować