TRÓJKOLOROWIEC Z MASĄ, GALARETKĄ I OWOCAMI

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Efektowne i pyszne ciasto na każde przyjęcie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki – odjąć 2 łyżki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ¾ szkl oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szkl kokosu
    2 – 3 łyżki kakao
    0,5 szkl suchego maku

    Masa:
    3 szkl mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    Masło lub margaryna
    Cukier do smaku ok. 0,25 szkl

    Dodatkowo:
    2 galaretki – ulubiony smak
    Ulubione owoce
    Dżem z czarnej porzeczki
    Uprażony kokos lub płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trójkolorowiec z masą, galaretką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:

    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na 3 części: do pierwszej dać kokos, do drugiej kakao, a do trzeciej mak. Wykładać kupkami na blachę. Piec w formie 25x35cm wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min.
  • 2. Przygotowanie masy:
    W jednej szklance mleka rozrobić budynie pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać budynie zagotować. Zimny utrzeć z masłem.
  • 3. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić
  • 4. Przełożenie:
    Połowa biszkoptu – połowa dżemu – masa – owoce- tężejąca galaretka - masa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować