Ciasto z masą grysikową, owocami i galaretką

4.5 (184 ocen)

  • 40 min

Puszyste ciasto ucierane smakowicie komponujące się z pysznym kremem grysikowym. Całość wieńczy korona z galaretki i owoców. Owoce można wykorzystać zarówno świeże jak i mrożone, także mamy lato w zimie i zimę w lecie. Polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto ucierane:
    4 jajka
    15 dag margaryny
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 i ¾ szklanki mąki
    3 łyżki oleju
    5 łyżek śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem grysikowy:
    1 litr mleka
    ¾ szklanki kaszy manny koniecznej błyskawicznej tzw. Krupiczki
    1 szklanka cukru –można dać ¾
    100g masła

    Dodatkowo:
    2 galaretki rozpuszczone w 700ml wrzątku
    2 szklanki borówek – mogą być mrożone
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z masą grysikową, owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ucierane: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, oleju, sok i skórkę. Na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem, ciasto dokładnie połączyć mikserem. Wyłożyć go na blachę pokrytą papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-30 minut. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na pół.
  • 2. Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem na puszystą, kremową masę.
  • 3. Przełożenie:
    Na pierwszą część ciasta wyłożyć większą część kremu, przykryć go drugim ciastem. Rozsmarować pozostały krem, posypać owocami i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować