Puszyste ciasto ucierane smakowicie komponujące się z pysznym kremem grysikowym. Całość wieńczy korona z galaretki i owoców. Owoce można wykorzystać zarówno świeże jak i mrożone, także mamy lato w zimie i zimę w lecie. Polecam!
40 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto ucierane:
4 jajka
15 dag margaryny
1,5 szklanki cukru pudru
1 i ¾ szklanki mąki
3 łyżki oleju
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto z masą grysikową, owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ucierane: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, oleju, sok i skórkę. Na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem, ciasto dokładnie połączyć mikserem. Wyłożyć go na blachę pokrytą papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-30 minut. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na pół.
2.Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem na puszystą, kremową masę.
3.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć większą część kremu, przykryć go drugim ciastem. Rozsmarować pozostały krem, posypać owocami i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze