Tradycyjny miodownik

4.49 (154 ocen)

  • 60 min

Smakuje wyśmienicie, nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g margaryny Palmy z murzynkiem
    1/2 szklanki miodu
    5 jajek
    3,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szklanka cukru

    Krem:
    3 szklanki mleka
    0,75 szklanki cukru
    7 łyżek kaszy manny
    350 g margaryny Palmy z murzynkiem.
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tradycyjny miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tradycyjny miodownik 1. Margarynę ,miód i cukier gotujemy razem a następnie studzimy. Wsypujemy mąkę ,sodę oraz jajka i mieszamy ciasto drewnianą łyżką .
    3 blaszki o wymiarach 32 x 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką . Przekładamy ciasto do blaszek i wyrównujemy powierzchnie .
  • Tradycyjny miodownik 2. Pieczemy kolejno po 12 minut w temp 180 stopni C.
    Studzimy.
  • Tradycyjny miodownik 3. Krem: Mleko gotujemy z cukrem ,dosypujemy kaszę i mieszając czekamy aż masa zgęstnieje.
    Studzimy. Margarynę ucieramy i porcjami dodajemy kasze . Miksujemy mikserem by nie było grudek.
  • Tradycyjny miodownik 4. Jeden blat ciasta wkładamy do czystej blaszki ,wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim b;latem i wykładamy resztę kremu.
    Przykrywamy 3 blatem ciasta . Posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować